It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Nadszedł październik, a to oznacza, że pora oddać się upiornym rozrywkom, które tworzą klimat tego miesiąca. Mamy na myśli straszne filmy, nawiedzone domy i oczywiście przerażające gry, od których dostaniecie gęsiej skórki.

Chociaż jest wiele tytułów, o których moglibyśmy opowiedzieć, dzisiaj chcemy się skupić na mistrzu budowania napięcia, cosmic horroru i „weird fiction”, jakim jest H.P. Lovecraft.
Lovecraft znany jest ze stworzenia przerażającego Cthulhu. Jego dzieła sięgają początku XX wieku i wciąż inspirują do tworzenia gier wideo, filmów, czy nawet popularnego serialu HBO, „Kraina Lovecrafta”. Był też jedną z pierwszych inspiracji dla uwielbianego przez wielu systemu gier Dungeons & Dragons.

🐙  Games set in Lovecraftian worlds  🐙

Mistrz horroru, Stephen King, powiedział nawet, że „nie ulega wątpliwości, że H.P. Lovecraft, jako najwybitniejszy autor klasycznego horroru XX wieku, jest niedościgniony”.

Chociaż moglibyśmy poświęcić wiele akapitów na opowiadanie o książkach Lovecrafta i jego wpływie na całą branżę, wy czekacie na główną atrakcję – gry! Poniżej znajdziecie 10 świetnych gier inspirowanych twórczością H.P. Lovecrafta, które z pewnością sprawią, że zagłębicie się w jego umysł i zjeży wam się włos na głowie.

🐙  Call of Cthulhu: Shadow of the Comet  🐙

Call of Cthulhu: Shadow of the Comet to trzecioosobowa przygodówka osadzona w małej wiosce rybackiej Innsmouth w Nowej Anglii. Akcja toczy się w 1910 roku. Wcielasz się w rolę młodego astronoma Johna T. Cartera i wyruszasz na wyprawę, by odkryć tajemnice kryjące się głęboko pod miastem. Odkryj związek między kometą Halleya a odrodzeniem Wielkich Przedwiecznych, którzy niegdyś rządzili tymi ziemiami, w grze Shadow of the Comet.

🐙  Call of Cthulhu: Prisoner of Ice  🐙

Call of Cthulhu: Prisoner of Ice to kolejna część oparta na wspaniałym opowiadaniu Lovecrafta, Call of Cthulhu. Wciel się w rolę agenta wywiadu marynarki wojennej USA w obliczu nadciągającej II wojny światowej, którego zadaniem jest udaremnianie działań nazistów. W trakcie twojej podróży okaże się jednak, że nie wszystko jest takie, jakim się wydaje. W tej klasycznej przygodówce typu point-and-click napotkasz nadprzyrodzone zagrożenia.

🐙  Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth  🐙

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth wyznacza nowy kierunek dla gier z serii Call of Cthulhu. Ta pierwszoosobowa gra akcji łączy elementy horroru, przygody i ekscytującej walki na wielu poziomach. Połącz aspekty poszukiwań i śledztwa z bronią i pojazdami z lat 20. XX wieku, przedzierając się przez wiele zagadek i złowrogich przeszkód, które stoją na twojej drodze w Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth.

🐙  Call of Cthulhu  🐙

Call of Cthulhu jest kolejnym spojrzeniem na fantastycznonaukowy świat Call of Cthulhu z perspektywy pierwszej osoby. Wcielając się w prywatnego detektywa Edwarda Pierce'a, musisz zbadać tajemniczą śmierć rodziny Hawkins na wyspie Darkwater. Po przybyciu na miejsce Pierce napotyka nadprzyrodzone zło i złowrogi kult Cthulhu Mythos. Odkryj tajemnice wyspy Darkwater i podejmuj decyzje, które wyznaczą twoją drogę w Call of Cthulhu.

🐙  Call of the Sea  🐙

Call of the Sea to tytuł o wiele lżejszy niż wspomniane wyżej gry Call of Cthulhu. Jako Norah Everhart musisz zbadać wyspę na południowym Pacyfiku w poszukiwaniu swojego męża, Harry'ego. Norah szybko jednak przekona się, że wyspa nie jest do końca taka, jaka się wydaje. Rozwiązuj różnorodne zagadki, odkrywając nadprzyrodzoną wyspę w tej mocno inspirowanej Lovecraftem grze przygodowej.

🐙  Conarium  🐙

Conarium przybliża nam mitologię Cthulhu. Opowiada historię czterech naukowców, którzy próbują przetestować granice natury i rozgrywa się po noweli Lovecrafta „W górach szaleństwa”. Wcielając się we Franka Gilmana, budzisz się samotnie w opustoszałej antarktycznej bazie położonej w pobliżu bieguna południowego. Szybko zdajesz sobie sprawę, że coś jest nie tak. Musisz zbadać wskazówki, a także własne sny i wizje, odkrywając tajemnice na temat tego, co stało się z innymi uczestnikami wyprawy.

🐙  Dagon: by H.P. Lovecraft  🐙

Dagon: by H.P. Lovecraft to gra, która jest adaptacją opowiadania Lovecrafta pod tym samym tytułem. Grając byłym oficerem statku uzależnionym od morfiny, w Dagon: by H.P. Lovecraft masz okazję zagłębić się w umysł osoby uzależnionej od narkotyków, która odkrywa nieopisany, nadnaturalny koszmar odległej wyspy. Ta historia zapewnia autentyczne wrażenia z oryginalnego opowiadania, których możesz doświadczyć w czasie rzeczywistym.

🐙  Lovecraft’s Untold Stories  🐙

Lovecraft’s Untold Stories to RPG typu rogue-lite, które wprowadza nieco więcej akcji do Mitologii Cthulhu. W tej grze akcji z widokiem z góry możesz grać jedną z pięciu różnych postaci, z których każda posiada własną broń i umiejętności. Przedzieraj się przez losowo generowane światy, walcząc z członkami kultu i wszelkiego rodzaju innymi przerażającymi potworami w stylu Lovecrafta. Ale nie martw się. Lovecraft’s Untold Stories zawiera kilka aspektów narracyjnych, dzięki którym zatracisz się w świecie gry, próbując znaleźć i stawić czoła Wielkim Przedwiecznym.

🐙  The Shore  🐙

The Shore to kolejna gra z narracją pierwszoosobową, której akcja toczy się na tajemniczej wyspie pełnej przerażających niebezpieczeństw. Wciel się w postać Andrew, ojca poszukującego swojej zaginionej córki, który próbuje przeżyć i ocalić jej życie. Ten psychologiczny thriller pełen niewyobrażalnych zagadek i niebezpiecznych wrogów sprawi, że całkowicie zanurzysz się w lovecraftowskich koszmarach.

🐙  Sunless Sea  🐙

W Sunless Sea przyjmujesz rolę kapitana statku żeglującego w nieznane. Ta przygodówka w 2D zabierze cię w podróż przez niebezpieczne, czarne wody gotyckiego uniwersum Fallen London. Walcz z szaleństwem ciemnych wód, podejmując ważne decyzje podczas swojej podróży po bogactwa. Każda decyzja będzie miała wpływ na twoją podróż, więc wybieraj mądrze, przemierzając podziemne morze!

Oto i one! 10 gier osadzonych w świecie lovecraftowskiego horroru. Niezależnie od tego, czy szukasz prawdziwego horroru, gry pełnej akcji, czy psychodelicznych, przerażających łamigłówek, masz mnóstwo opcji do wyboru w kosmicznym, złowieszczym świecie stworzonym przez H.P. Lovecrafta.

Co sądzicie? Macie swoje ulubione opowiadanie H.P. Lovecrafta? Planujecie sprawdzić którąś z wymienionych gier? Dajcie nam znać w komentarzach!
Macie swoje ulubione opowiadanie H.P. Lovecrafta?

Mamy :)

Widmo nad Innsmouth
Post edited October 29, 2021 by KillingMoon
Wstyd się przyznać, ale nie czytałem niczego Lovecrafta. :) Lubię fantastykę, ale horrory już mniej i chyba dlatego nigdy mi nie było po drodze z tym pisarzem. Zresztą na czytanie książek mogę sobie teraz pozwolić co najwyżej w weekendy, a lista jest długa... A jeśli chodzi o gry, to ciągle mam w backlogu Dark Corners of the Earth, które podobno jest rewelacyjną produkcją.
Pamiętam, że spore wrażenie zrobił na mnie Cień Spoza Czasu, bo dość mocno wyróżnia się tematycznie i fabularnie na tle większości, dość schematycznych, opowiadań HPL. Jakieś mindfucki z podróżami w czasie to nie było coś czego się spodziewałem w jego twórczości.

Obowiązkowo w takim temacie przywołuję niesamowity soundtrack do Shadow of the Comet, który jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek słyszałem w grach.
https://www.youtube.com/watch?v=tBPvzu8txuA
https://www.youtube.com/watch?v=md44Mo8_Qjs

Prisoner of Ice to nieformalny sequel SotC i nie ma prawie nic wspólnego z Lovecraftem, a już na pewno nie jest oparty na opowiadaniu Call of Cthulhu.
ssling:
Cień spoza czasu - muszę uzupełnić swoje czytanie Lovecrafta. Dzięki! :)

Bardzo interesujące jest odesłanie do muzyki. Przez niedopatrzenia Shadow of the Comet nie jest na wyprzedaży (a może będzie w okazjach błyskawicznych?). Jeszcze trochę posłucham i kto wie, czy nie kupię... ;)
A przy okazji demo? (nie mylić z demonem) gry Dagon: by H. P. Lovecraft, tak wracając do tematu e-booka do gier bazujących na tekstach literackich - można? Można!

"kup opcjonalne rozszerzenie do gry, aby wesprzeć nasze przyszłe projekty i otrzymać specjalne dodatki (w tym audiobook i e-book wypełniony zrzutami ekranu z gry)"
Post edited November 07, 2021 by KillingMoon
Bardzo polecam Zgrozę w Dunwich, którą wydał Vesper. Świetny zbiór, wszystko co najlepsze a przede wszystkim doskonałe, współczesne tłumaczenie. Odbijałem się kiedyś od Lovecrafta, ale ta książka uświadomiła mi, że to naprawdę kawał dobrej prozy. No, i pięknie to wydanie wygląda. Naprawdę warto sprawdzić, bo wg mnie to jest lepsze niż większość kulturowego echa, które po twórczości Lovecrafta powstało.
ciemnogrodzianin: Bardzo polecam Zgrozę w Dunwich, którą wydał Vesper. Świetny zbiór, wszystko co najlepsze a przede wszystkim doskonałe, współczesne tłumaczenie. Odbijałem się kiedyś od Lovecrafta, ale ta książka uświadomiła mi, że to naprawdę kawał dobrej prozy. No, i pięknie to wydanie wygląda. Naprawdę warto sprawdzić, bo wg mnie to jest lepsze niż większość kulturowego echa, które po twórczości Lovecrafta powstało.
Kiedys probowalem ale nie dalem rady :(. Troche zbyt archaiczny styl jak dla mnie, za wolny. Chociaz musze przyznac, ze czuc w nich taki specyficzny klimat. Krotkie opowiadania jakos mi szly ale jak trafilem na dluzsze to stracilem ochote.
ciemnogrodzianin: Bardzo polecam Zgrozę w Dunwich, którą wydał Vesper. Świetny zbiór, wszystko co najlepsze a przede wszystkim doskonałe, współczesne tłumaczenie. Odbijałem się kiedyś od Lovecrafta, ale ta książka uświadomiła mi, że to naprawdę kawał dobrej prozy. No, i pięknie to wydanie wygląda. Naprawdę warto sprawdzić, bo wg mnie to jest lepsze niż większość kulturowego echa, które po twórczości Lovecrafta powstało.
O! Ciekawe. Tego nie znam. Trzeba by sprawdzić.
Bardzo dziękuję za podpowiedź :)