It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like:Chrome,Firefox,Internet Explorer orOpera

×
arrow-down2arrowcart2close4fat-arrow-leftfat-arrow-rightfeedbackfriends2happy-facelogo-gognotificationnotifications-emptyownedremove-menusad-facesearch2wishlist-menuwishlisted2own_thingsheartstartick
Hello everyone.

As the title says my copy of the enhanced edition of BG2 crashes within seconds of starting it up from the Galaxy client. Everything will appear fine for about 5-8 seconds before I get an error message which I've screencapped. This is the first time I've attempted playing the game.

In the game's Options>Graphics it states I'm using:

OpenGL version 3.3.0 - build XXXX
running on GeForce GT 330M/PCIe/SSE2

I've looked around the internet for the past few hours for similar BG 2 EE crash situations but nothing I've tried worked including:

Running as administrator
Running in the various Windows compatability modes
Reinstalling BG 2 EE
Verifying/Reparing files through GOG client
Updating Nvidia drivers

Can anyone help?
Attachments:
error.png (319 Kb)
No posts in this topic were marked as the solution yet. If you can help, add your reply
Notify Beamdog about the issue and hope they fix it in the next patch - which isn't due until next year.

The remakes are notoriously buggy, so you might be better off playing the classic until the EE gets fixed. Every time they patch the games they seem to get more bugs, though.

The IWD EE, as it is now, is pretty much bug free (strangely enough).
avatar
Stig79: Notify Beamdog about the issue and hope they fix it in the next patch - which isn't due until next year.

The remakes are notoriously buggy, so you might be better off playing the classic until the EE gets fixed. Every time they patch the games they seem to get more bugs, though.

The IWD EE, as it is now, is pretty much bug free (strangely enough).
WTF why are they still selling it?
avatar
Stig79: Notify Beamdog about the issue and hope they fix it in the next patch - which isn't due until next year.

The remakes are notoriously buggy, so you might be better off playing the classic until the EE gets fixed. Every time they patch the games they seem to get more bugs, though.

The IWD EE, as it is now, is pretty much bug free (strangely enough).
avatar
www.ignosis: WTF why are they still selling it?
Because people buy them.
I'm having the same problem. I've just installed the game and trying to run it on a Win 8.1 x64 laptop, I get the error about 5 seconds into opening the game. I've tried running as administrator to no avail, not sure what else to do as I'm not very tech-savvy (woe is me). I've emailed Beamdog, so will share their reply here when it comes.


EDIT: OK, I haven't had a reply from them yet, but I found this thread: https://forums.beamdog.com/discussion/65288/havent-played-in-a-while-but-having-lots-of-issues-now#latest

And I think I've solved the problem for myself.

For whatever reason, my Baldur.lua file did NOT contain this line:

SetPrivateProfileString('Graphics','Backend','1')

I have now managed to start the game for the first time without the crash. I'll update this if I get any issues further down the line, but for now I would recommend checkng the above + Breamdog's troubleshooting page:

https://beamdog.zendesk.com/hc/en-us/articles/206729933-Windows-My-Game-Won-t-Launch-Or-Is-Crashing-On-Launch
Post edited October 25, 2017 by pola