Kontaktujemy się z Tobą, aby poinformować Cię, że Twoje pliki Cloud Saves, które przekraczają domyślny limit alokacji (200 MB na grę) zostaną usunięte po 31 sierpnia 2024 r. Przejrzyj je, aby uniknąć utraty plików przechowywanych w Cloud Saves dostępnych za pośrednictwem GOG GALAXY. Nie ma to wpływu na zapisy przechowywane lokalnie na Twoich komputerach.
Lexor: Pełna treść informacji:
https://support.gog.com/hc/pl/articles/18730340487709-Przejrzyj-swoje-zapisy-w-chmurze-aby-unikn%C4%85%C4%87-utraty-plik%C3%B3w?product=gog Dziękuje, że dałeś linka bo gogowi nie chciało się nawet wysłać maila w języku polskim. Mniejsza już o newsy w języku angielskim ale tu mowa o grach, które sam kupiłem.
Po sprawdzeniu zawartości chmury okazało się, że tylko spellforce 2(198mb) i divinity original sin 2 (274mb) przekracza limit a reszta zajmuje maksymalnie 30 mb. Grając w divinity original sin 2 wyszedłem ledwo co po za pierwsze miasto, więc save nie powinien wiele zajmować a rzeczywistość okazała się inna. Spellforce 2 zawiera save z całej podstawki i prawie ukończonego dodatku, więc tutaj jest to bardziej uzasadnione chociaż gra jest dość stara, więc chyba save też nie powinny aż tyle zajmować. Jednak gdy wyszedłem z gry to gra nie mogła się zsynchronizować, ponieważ save zajmował ponad 1 gb... Gdyby to dotyczyło większej ilości gier to sytuacja by była nieciekawa, chyba że osoba by zawsze kończyła grę i by nie skakała z gry na grę...
Inną, bardzo zastanawiającą rzeczą jest pokazywanie tylko ok 30-40 gier, gdy moja kolekcja wynosi ponad 300 gier...
Więc albo ta część gier, która zajmuje bardzo mało miejsca nie jest pokazywana albo nie jest w ogóle zapisana na chmurze.
Rozumiem, że gog musi opłacać miejsce w chmurze ale to jest skutek przejścia z tradycyjnego modelu dystrybucji na nośnikach danych na dystrybucje cyfrową, gdzie wszystko leży na serwerach. Nie umieszcza gier za darmo ale pobiera 30% prowizje, której część musi iść na utrzymanie serwerów. Traktowanie wszystkich równo też jest dość dziwne. Większe firmy na pewno stać na wykupienie większej ilości miejsca niż twórców małych indyków. Jeżeli takie rozwiązanie będzie wprowadzone to powinno być wprowadzone rozbudowane ostrzeganie przed usunięciem danych bo nie każdy sprawdza codziennie email i może mu to umknąć w nawale spamu. Okres czasu na zrobienie porządków również jest dość krótki.
W takiej sytuacji wolał bym aby każdy miał przydzieloną x miejsca na chmurze i sam decydował czy woli mieć w danej grze więcej save a w innej mniej.