It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

×
I have been experiencing various random glitches. I have tried starting new worlds and uninstalling/reinstalling the game, and every time I do, a new glitch appears. Below are some of the glitches I have experienced. Any ideas what is up and if there is anything I can do?

- A recurring glitch where an egg, at random, will cause the game to freeze and close down once it is about to hatch. The attached message is what displays. I am never able to hatch these eggs, I have to store them somewhere on the map forever.

- Sometimes a norn will give birth, only for there to be no egg. The norn will be pregnant, squat down to lay the egg, and then show that she is no longer pregnant and the egg is nowhere to be found. Other times, the norn will lay the egg, but the egg will remain small - it never grows and never hatches. Any use of cobs to try to get these eggs to hatch causes the game to freeze and crash.

- Some eggs will appear floating in the sky between the island and the area with the canon. The remain small and never grow or hatch. My norns can see these eggs and obsess over trying to get to them - they will spend minutes walking against barriers, hurting themselves, trying to get to them. Also, these floating eggs are the first thing every hatchling sees and they also walk towards them.

- A glitch where my game will freeze and crash every time I try to view the underwater cart.

- A second glitch involving the underwater cart where it has disappeared. I can hear the sound of the cart rolling, but the cart is gone. Also, I can hear the cart rolling no matter where I am on the map, and it never stops.

- Items placed on any lower level at any point on the map will disappear and reappear behind a pillar by the distillery. I can pick up the items and drop them, but if I drop them on any of the lower levels, they will move to behind the pillar. This glitch seems to have coincided with the disappearance of the underwater cart.

- A THIRD glitch involving the underwater cart (just happened on 10/24/20 after starting a new world) - rolling cart has left its normal area of the map and stopped under the garden - see attached image on below post (couldn't get it to attach to this one).

These are the ones I have encountered so far. It is very weird, it seems to be a new glitch every time I try to uninstall/reinstall the game. Also some of these glitches occur after I have been playing without any issues for a while. With the underwater cart disappearing, I was playing the game just fine; then I turned it off for a while; I opened the game back up later the same day and now the cart is gone.

Please, any help will be appreciated. I really missed playing this game and was ecstatic have the chance to play it again, but all these glitches are making it very difficult! :(
Attachments:
Post edited October 25, 2020 by thursdays_dove
No posts in this topic were marked as the solution yet. If you can help, add your reply
Question: Where are you installing the game?

Are you using any of the debug codes?
avatar
Darvond: Question: Where are you installing the game?

Are you using any of the debug codes?
I first installed it wherever it was suggesting, in the Gog folder I believe. Then I read somewhere on this forum to install it in C:\Users\(YourUsername)\Documents\Creatures 1 - which is where I have it now.

I am not sure what a debug code is.
Post edited October 24, 2020 by thursdays_dove
avatar
Darvond: Question: Where are you installing the game?

Are you using any of the debug codes?
avatar
thursdays_dove: I first installed it wherever it was suggesting, in the Gog folder I believe. Then I read somewhere on this forum to install it in C:\Users\(YourUsername)\Documents\Creatures 1 - which is where I have it now.

I am not sure what a debug code is.
Basically, the debug codes are registry values that when written, allow you to do things like load different worlds and other such functions.
avatar
thursdays_dove: I first installed it wherever it was suggesting, in the Gog folder I believe. Then I read somewhere on this forum to install it in C:\Users\(YourUsername)\Documents\Creatures 1 - which is where I have it now.

I am not sure what a debug code is.
avatar
Darvond: Basically, the debug codes are registry values that when written, allow you to do things like load different worlds and other such functions.
Oh, I don't think I have done any of that. I have installed the game, started new worlds, loaded cobs, imported/exported creatures, and uninstalled/reinstalled the game a few times. But I haven't changed any codes or anything, to my knowledge.
Just now encountered a THIRD glitch with the underwater cart. It has now moved out of the area of the map where it belongs and is under the garden. I can't get the screenshot I took to attach to my forum post for some reason.
Post edited October 25, 2020 by thursdays_dove
avatar
thursdays_dove: Just now encountered a THIRD glitch with the underwater cart. It has now moved out of the area of the map where it belongs and is under the garden. I can't get the screenshot I took to attach to my forum post for some reason.
The Submarine doing wrong is an actual known glitch.

Here we go.
avatar
thursdays_dove: Just now encountered a THIRD glitch with the underwater cart. It has now moved out of the area of the map where it belongs and is under the garden. I can't get the screenshot I took to attach to my forum post for some reason.
avatar
Darvond: The Submarine doing wrong is an actual known glitch.

Here we go.
I am not having an issue with the submarine - it is the rolling cart that goes between the island and the area with the canon.
Have you had any issues with the screens for health kit, science kit etc, appearing as new tabs, but not as overlays on the game screen?