It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like:Chrome,Firefox,Internet Explorer orOpera

×
arrow-down2arrowcart2close4fat-arrow-leftfat-arrow-rightfeedbackfriends2happy-facelogo-gognotificationnotifications-emptyownedremove-menusad-facesearch2wishlist-menuwishlisted2own_thingsheartstartick
After reading about how FC ran "flawlessly" on wine (though I confess I never tried it myself...played the original on PSP back in the day) I thought I would give SC a shot. I mean, it's running on the exact same engine so if FC worked then SC ought to, right?

Unfortunately I can't even make it through the installation. It gets almost all the way to the end but then craps out with a runtime error just before the bar reaches the end. I have tried it with all the winetricks suggested in the FC thread installed and it makes no difference. I have also tried messing with some of the graphical settings in my wine config but to no effect.

Has anyone else had better luck?
No posts in this topic were marked as the solution yet. If you can help, add your reply
It "crapping out" at the end of the install is harmless. The game installs fine, and the only problem I'm having right now is video playback - though that's broken on windows as well. It's affecting FC as well with the latest patch... it seems like FC was upgraded to SC's engine.
Well I was able to get the video to work with this personal POL script on PlayOnLinux. (With FC, previous installer)

Your mileage may vary, but there wasn't any runtime errors when using the "staging" version of Wine. (Which I had with the non-staging version)

Maybe you should adapt it for SC.

--- Script code ---

#!/bin/bash

## Custom POL Script

[ -z "$PLAYONLINUX" ] && exit 0
source "$PLAYONLINUX/lib/sources"

GOGID="the_legend_of_heroes_trails_in_the_sky"
PREFIX="Loh_tits_fc_gog"
WORKING_WINE_VERSION="1.7.52-staging"

TITLE="GOG.com - The Legend of Heroes: Trails in the Sky (FC)"

POL_SetupWindow_Init
POL_SetupWindow_SetID 5823
POL_Debug_Init

POL_SetupWindow_presentation "$TITLE" "Nihon Falcom Corporation / XSEED Games" "http://www.gog.com/gamecard/$GOGID" "Naughx" "$PREFIX"

POL_Call POL_GoG_setup "$GOGID" ""

POL_Wine_SelectPrefix "$PREFIX"
POL_System_SetArch "x86"
POL_Wine_PrefixCreate "$WORKING_WINE_VERSION"

POL_Call POL_Install_d3dx9
POL_Call POL_Install_amstream
POL_Call POL_Install_dsound
POL_Call POL_Install_quartz
POL_Call POL_Install_gdiplus

Set_OS winxp

POL_Call POL_GoG_install

POL_SetupWindow_VMS "256"

POL_Wine_reboot

POL_SetupWindow_Close
exit 0

-- End ---

But I guess the latest patch messed it up so I don't know if it will work.
Post edited October 30, 2015 by Nokusu
avatar
Nokusu: Well I was able to get the video to work with this personal POL script on PlayOnLinux. (With FC, previous installer)

Your mileage may vary, but there wasn't any runtime errors when using the "staging" version of Wine. (Which I had with the non-staging version)

Maybe you should adapt it for SC.

--- Script code ---

#!/bin/bash

## Custom POL Script

[ -z "$PLAYONLINUX" ] && exit 0
source "$PLAYONLINUX/lib/sources"

GOGID="the_legend_of_heroes_trails_in_the_sky"
PREFIX="Loh_tits_fc_gog"
WORKING_WINE_VERSION="1.7.52-staging"

TITLE="GOG.com - The Legend of Heroes: Trails in the Sky (FC)"

POL_SetupWindow_Init
POL_SetupWindow_SetID 5823
POL_Debug_Init

POL_SetupWindow_presentation "$TITLE" "Nihon Falcom Corporation / XSEED Games" "http://www.gog.com/gamecard/$GOGID" "Naughx" "$PREFIX"

POL_Call POL_GoG_setup "$GOGID" ""

POL_Wine_SelectPrefix "$PREFIX"
POL_System_SetArch "x86"
POL_Wine_PrefixCreate "$WORKING_WINE_VERSION"

POL_Call POL_Install_d3dx9
POL_Call POL_Install_amstream
POL_Call POL_Install_dsound
POL_Call POL_Install_quartz
POL_Call POL_Install_gdiplus

Set_OS winxp

POL_Call POL_GoG_install

POL_SetupWindow_VMS "256"

POL_Wine_reboot

POL_SetupWindow_Close
exit 0

-- End ---

But I guess the latest patch messed it up so I don't know if it will work.
Believe me, it was the latest FC patch - I've heard a few people mention issues with video playback on Windows, and beyond that the "Next" movie in FC works fine despite the others not working. I'm more inclined to believe that's a dev error rather than a WINE error since it's so specific.

Besides that, I've downgraded my FC install and the movies work on the previous version using my setup (which is practically identical to the POL setup, I might add)
The reason movies don't work in wine is because wine doesn't have mfplat.dll implemented. It is in wine staging however.

(main site)
http://www.wine-staging.com/

(pre built wineskin engine)
http://portingteam.com/topic/10055-wine-staging-csmt-builds-engines-available/page__st__240

After that you need to install Xvid via winetricks.

Movies will then play, however they arn't centered corectly and colors are completely off.
Post edited October 30, 2015 by herecomethe2000
avatar
herecomethe2000: The reason movies don't work in wine is because wine doesn't have mfplat.dll implemented. It is in wine staging however.

(main site)
http://www.wine-staging.com/

(pre built wineskin engine)
http://portingteam.com/topic/10055-wine-staging-csmt-builds-engines-available/page__st__240

After that you need to install Xvid via winetricks.

Movies will then play, however they arn't centered corectly and colors are completely off.
Installing xvid using winetricks is wholly unnecessary. Movies worked fine in FC prior to the latest patch using the POL config, and there are issues with video playback on actual windows user's builds.
I know thats what it was like prior to the patch, but It looks like they re-coded the movies. The "intro" logo movie is completely different. The wine log said there was a call to xvid codec and sure enough it starts to play once it is downloaded. (I'll admit not entirely correctly.. I'm at a loss here)

Do you have xvid on windows?
Post edited October 31, 2015 by herecomethe2000
avatar
herecomethe2000: I know thats what it was like prior to the patch, but It looks like they re-coded the movies. The "intro" logo movie is completely different. The wine log said there was a call to xvid codec and sure enough it starts to play once it is downloaded. (I'll admit not entirely correctly.. I'm at a loss here)

Do you have xvid on windows?
The problem a lot of Windows users are having is crashes when the videos start in windowed mode. Running the game in fullscreen seems to work correctly according to some users - while causing the falcom logo movie to mess up.

Can I ask if you're playing in windowed or fullscreen mode...?
avatar
Theswweet: Can I ask if you're playing in windowed or fullscreen mode...?
You're right! windowed mode fixed the display! I can still set the wine display so it still takes up the whole screen
avatar
Theswweet: Can I ask if you're playing in windowed or fullscreen mode...?
avatar
herecomethe2000: You're right! windowed mode fixed the display! I can still set the wine display so it still takes up the whole screen
Alright, I'm definitely going to have to do some testing - I just updated my wine-staging install, and I'm gonna work on getting those videos working on the current patch.

Edit: Got movies working on FC, so I'm just gonna assume that it's working on SC as well. I'm gonna try and update winehq with the new recommended setup.
Post edited October 31, 2015 by Theswweet