It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Czas na konkurs!
Z okazji Summer Sale na GOG.COM, połączyliśmy siły z 11 bit studios i mamy dla was mnóstwo nagród.

2 zwycięzców nagrody głównej otrzyma: pakiet gier w wersji cyfrowej (Frostpunk GOTY, This War Of Mine, Children of Morta, Moonlighter, Beat Cop), T-shirt Moonlighter, T-shirt This War of Mine, artbook Frostpunk.
5 zwycięzców otrzyma nagrody pocieszenia: Frostpunk GOTY w wersji cyfrowej, artbook Frostpunk.

Co zrobić, aby wygrać?
Odpowiedz w odpowiedzi na post na forum (lub pod postem na naszym Facebooku) na następujące pytanie:
Jakie trzy rzeczy zabrał(a)byś ze sobą na wakacje w uniwersum Frostpunka i dlaczego akurat te?

Zgłoszenie nie powinno przekraczać 500 znaków (ze spacjami). Konkurs trwa do 20.06.2021, do godziny 23:59.

Powodzenia!
1. Gruby płaszcz z kapturem/kurtka z przypiętymi rękawicami, zapinany pod szyję oczywiście nieprzemakalny
2. Koc termiczny
3. Zestaw do łowienia ryb pod lodem

Wybrałbym te 3 rzeczy ponieważ:
1. Trzeba mieć zapewnione ciepło cały czas i chronić się przed przemoczeniem/wyziębieniem a przypięte na stałe rękawice raczej się nie zgubią gdy osunie nam się śnieg z ziemią pod stopami.
2. Koc termiczny, zapewni dodatkową ochroną przed chłodem w nocy zakładając że mamy gdzie spać (dach nad głową itp.) jeśli nie to zestaw biwakowy do wypraw górskich czyli namiot z grubszą warstwą spodnią aby chronić nas przed chłodem od ziemi.
3. Wiertło + wędka i mamy zapewnione jedzonko bez ryzyka polowania tudzież bycia zwierzyną dla jakiegoś wygłodniałego drapieżnika. ktoś powie ale jak sobie ogień rozpalisz a ja na to a co sushi nie jadłeś ? :D
1. Okulary przeciwsłoneczne - wakacje bez okularów przeciwsłonecznych ? Nonsens.
2. Narty - czy lód, śnieg, plaża albo woda? Wybierz narty, to zawsze dobre rozwiązanie.
3. Termos - a co w nim, to już moja tajemnica.
Trzy rzeczy:

1. Papierosy
2. Flaszka wódki
3. Kobieta

- Żeby przeżyć
- Żeby było ciepło
- Żeby było miło

:)
Post edited June 16, 2021 by kurtex
Zabrałbym :
1. Komputer z internetem, żeby mieć co robić i móc grać w ulubione gry ;)
2. Swojego najlepszego przyjaciela - psa Berniego, żeby nie czuć się samotnym i żeby było nam raźniej.
3. Zapas yerba mate , dla ogrzania i utrzymania energii.
Trzy rzeczy ... hmm
1.Wielka maskota w ksztalcie miśka
2.Skrzynka z narzedziami
3.Namiot
Miska bym wypatroszyl i sie w niego ubral, zeby bylo cieplej no i dla kamuflazu ,coby prawdziwe miśki mnie nie zżarły :p
Mając narzedzia można zrobic praktycznie wszystko a namiot jako ochrona przed wiatrem i zeby bylo gdzie odpoczac,moze nawet udaloby sie zrobic z niego lotnię.
Pomyślmy...

Gdybym miał się pojawić w uniwersum Frostpunka, chciałbym przy sobie mieć:

.Cysternę dobrego alkoholu (pitnego, żeby nie było!).
Przyda się mocna karta przetargowa w negocjacjach. Leki, jedzenie, różne inne rozsądne zasoby są potrzebne, ale koniec końców każdy zaakceptuje flaszkę czegoś mocno kopiącego, czy to w celach kulinarnych, leczniczych, bojowych, barterowych, czy innych.

.Szyszkę cedru Libańskiego.
Chciałbym zasadzić ją gdzieś na uboczu i tym samym zapoczątkować przywrócenie tych fantastycznych drzew światu. Zimne warunki byłby jak znalazł dla tych kolosów, a świadomość, że pozostanie po mnie coś tak cennego i docenianego przez przyszłe generacje krzepiłaby mnie nie mniej niż powyższe.

.Miecz laserowy.
Bo każdy świat, każda historia (włącznie z romansem), każdy scenariusz stają się automatycznie przynajmniej 500% ciekawsze po wprowadzeniu do nich tego cuda. Czy to żeby się opędzić przed wrogiem, czy ściąć drzewo na podpałkę, oświetlić drogę, czy choćby wyciągnąć i pomachać (wziąąąąąąąąąąą, wziąąąąąąąąąąąąąąąąąąą i życie staje się lepsze) - zastosowań multum.
Przybory do pisania – skoro świat skończył się przed karierą Lovecrafta, ktoś musi tę lukę zapełnić.
Porządna skrzynka z narzędziami – do drobnych i większych napraw, a i z dobrym sprzętem łatwiej zorganizować sobie prowizoryczne schronienie, kiedy przy generatorze zacznie się robić ciasno.
Śpiwór puchowy – nie ma to jak wakacje pod namiotem, warto jednak przedsięwziąć odpowiednie kroki, żeby po pierwszej nocy nie obudzić się martwym. Bez dobrej izolacji bardzo o to łatwo.
Słyszałem to i owo na temat automatonów i tego, że lubią sobie czasem nadepnąć na czyiś odcisk. Kamizelka odblaskowa powinna uratować mi cztery litery. N-O-G-I.

Na zimniejsze wieczory przyda się gitara. Ogniskowe klasyki rocka rozpalą serca zgromadzonych, a w sytuacji krytycznej klasyki black metalu rozpalą świątynie.

W końcu trzeba wrócić do domu. Chyba, że generator będzie miał wybuchowy temperament jak ten w Winterhome i plany powrotne szlag trafi. Bilet powrotny na drednota to podstawa.
Kochankę, żeby rozgrzewała mnie w zimne noce;
Nieznajomego mi wcześniej towarzysza podróży - w celu zjedzenia go, gdy zabraknie mi jedzenia;
ostry nóż - do poćwiartowania wyżej opisanego kompana.
Trzy rzeczy na wakacje z Frostpunkiem?
1. Ciepła odzież - wiadomo temperatury raczej ujemne
2. Narzędzia - trzeba coś zbudować lub upolować
3. zapałki - jakoś trzeba rozpalić ogień a nie czekać na piorun
1. Rakietę Kosmiczną
Żeby na chwilę polecieć w kosmos
2. Ładunek atomowy zdolny zniszczyć planetę
Żeby zniszczyć cały świat Frostpunk
3. I Ziemię
Żeby wylądować w Hiszpanii
Proste, wziąłbym:

1 Swojego przyjaciela Karola, bo zawsze mogę z nim rozprawiać o skomplikowanych tematach jak i zarówno pośmiać się z samych siebie i głupich tematów :)

2. Moje ukochane winyle Tadeusza Nalepy (gramofon i głośniki w zestawie mam nadzieję)

3.Swoje drożdżówki które uwielbiam robić i jeść, to głównie przez które mam nadwagę XD

w skrócie pożreć, pogadać i jeszcze posłuchać Bluesa. W sumie to mam ochotę jechać na tę wyspę :/
Gdy GOG konkurs ogłasza na letnie promocje,
wziąć w nim udział wypada, cóż to za emocje!

I z pytaniem nieśmiałym zwrócił się do graczy,
Co wziąć z sobą w wakacje, gdy mróz zewsząd straszy.

Podstawą jest ogrzać się, to rzecz oczywista,
dobry trunek zatem to pomoc rzeczywista,

drugą rzeczą książka, nadziei nieco doda,
na wieczory długie to najlepsza metoda.

Trzeci wybór nietrudny, decyzję podjąłem,
ukochaną kobietę mocno objąłem,
1. Zestaw wspinaczkowy aby pokonać śnieżne, lodowe i najbardziej nieznane rejony świata Frostpunka.
2. Wygodny, porządnie wykonany i bardzo ciepły strój podróżniczy aby jak najlepiej wykorzystać czas wakacji.
3. Najlepsza lornetkę aby po prostu cieszyć moje oczy krajobrazem Wiecznej Zimy.
1. Garnek ciepłych pyr
Ogólnie to oni tam mają zimno i mróz. Branie grzejniki było by niepraktyczne a jak se takie pyry wezmę, to jak mi zimno w rączki będzie to sobie je pyrą ciepłą ogrzeje a potem jeszcze zjem.

2. Wór jagodzianek
Ogólnie to pyry c00l ale mimo wszystko to warto jeść coś więcej niż tylko pyry.

3. Aparat
Jakbym potem mówił ludziom że na wakacje byłem w uniwersum Frostpunka to by mi nie uwierzyli, a tak se zdjęcie cyknę i jak mi nie uwierzą to im pokażę zdjęcie i mi już uwierzą