It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Emocje sięgały zenitu, a my nie mogliśmy już dłużej czekać. Wreszcie jest aktualizacja nowej generacji gry Wiedźmin 3: Dziki Gon pojawiła się na GOG i jest darmowa dla każdego posiadacza gry!

Tutaj sprawdzicie pełną listę zmian dotyczących aktualizacji 4.0 TUTAJ. Dodatkowo, aby wsiąknąć jeszcze mocniej w świat najsłynniejszego Pogromcy Potworów, rozwiąż QUIZ i dowiedz się, którą postacią z Wiedźmina jesteś!
Beelzebuch: Ja mam tylko jedno pytanie: dlaczego - mimo że HOTFIX2 ma 2GB, a wcześniejszy z początku tygodnia 1.9GB - to do zaktualizowania się gry wymagane jest ~55GB (czyli tyle, ile zajmuje cała gra) wolnego miejsca na dysku/partycji? Czy nie mogą się aktualizować tylko te pliki, w których faktycznie nastąpiły zmiany? Niby aktualizacja ma tylko ~2GB, a trwa dobre 20 minut...
Klient prawdopodobnie musi zdekompresować pliki gry, zaktualizować je i ponownie skompresować, a to wymaga odpowiednio wolnej przestrzeni dyskowej.
No proszę, czyli zaczyna się "łatanie na szybko".

Jak to dobrze, że nie mam presji na granie w W3, poczekam sobie kilka miesięcy, może zdążą naprawić.
Sarafan: Klient prawdopodobnie musi zdekompresować pliki gry, zaktualizować je i ponownie skompresować, a to wymaga odpowiednio wolnej przestrzeni dyskowej.
Aż z ciekawości sprawdziłem ile plików powyżej 1GB zostało zaktualizowanych przez HOTFIX2 i (na ponad 2500 wszystkich plików) jest ich ~35GB (w 14 plikach):
movies.bundle (2.39GB)
soundspc.cache (1.46GB + 1.56GB)
texture.cache (7.89GB + 2.91GB + 2.06GB + 5.41GB)
buffers0.bundle (1.45GB)
movies0.bundle (3.91GB)
enpc.w3speech (1.29GB)
plpc.w3speech (1.25GB + 1.04GB)
buffers.bundle (1.02GB + 1.45GB)

Tak czy owak to nadal ~20GB róznicy. Odnoszę wrażenie, że np. klient Steama robi to lepiej (a na pewno szybciej).
Post edited December 23, 2022 by Beelzebuch
Beelzebuch: Aż z ciekawości sprawdziłem ile plików powyżej 1GB zostało zaktualizowanych przez HOTFIX2 i (na ponad 2500 wszystkich plików) jest ich ~35GB (w 14 plikach):
movies.bundle (2.39GB)
soundspc.cache (1.46GB + 1.56GB)
texture.cache (7.89GB + 2.91GB + 2.06GB + 5.41GB)
buffers0.bundle (1.45GB)
movies0.bundle (3.91GB)
enpc.w3speech (1.29GB)
plpc.w3speech (1.25GB + 1.04GB)
buffers.bundle (1.02GB + 1.45GB)

Tak czy owak to nadal ~20GB róznicy. Odnoszę wrażenie, że np. klient Steama robi to lepiej (a na pewno szybciej).
Nie mam tego jak sprawdzić aktualnie, ale prawdopodobnie podałeś rozmiar plików skompresowanych. Podczas patchowania muszą zostać gdzieś zdekompresowane, następnie ma miejsce aktualizacja plików wyodrębnionych i ponowna kompresja. Wersje GOG i Steam są identyczne, o ile się nie mylę, więc potencjalne różnice w czasie aktualizacji zależą już tylko od danego klienta. Nie sądzę jednak, żeby były to różnice kolosalne.
Sarafan: Nie mam tego jak sprawdzić aktualnie, ale prawdopodobnie podałeś rozmiar plików skompresowanych. Podczas patchowania muszą zostać gdzieś zdekompresowane, następnie ma miejsce aktualizacja plików wyodrębnionych i ponowna kompresja. Wersje GOG i Steam są identyczne, o ile się nie mylę, więc potencjalne różnice w czasie aktualizacji zależą już tylko od danego klienta. Nie sądzę jednak, żeby były to różnice kolosalne.
Nie, podałem rozmiar plików z katalogu instalacyjnego Wieśka, już po aktualizacji (a nie z !Temp w jej trakcie).
Akurat Wieśka nie mam na Steamie (więc nie mam też bezpośredniego porównania), ale gdy do innych gier o zbliżonym rozmiarze katalogu instalacyjnego pobierana jest 2-3GB aktualizacja, to klient nie mieli mi dyskiem przez 20 (czy nawet trochę więcej) minut.
Beelzebuch: gdy do innych gier o zbliżonym rozmiarze katalogu instalacyjnego pobierana jest 2-3GB aktualizacja, to klient nie mieli mi dyskiem przez 20 (czy nawet trochę więcej) minut.
Każda gra ma zwykle swój własny system przechowywania danych.

Może W3 nie mieliłby dyskiem tak długo, gdyby zamiast 2-3GB ściągały się całe, gotowe do wymiany pliki, które jednak byłyby zapewne kilka rzędów wielkości większe.
Lexor: Każda gra ma zwykle swój własny system przechowywania danych.
Raczej launcher (a miałem na myśli launchera Steam).
Beelzebuch: Raczej launcher (a miałem na myśli launchera Steam).
Czyli uważasz, że każdy sklepowy klient "wie" jak ma aktualizować każdą grę z kolekcji sklepu, który obsługuje?

Proces aktualizacji to zwykle kwestia indywidualnego przypadku konkretnej gry.

W jednym przypadku 2-3GB będzie się aktualizowało "chwilę".
Natomiast W3 ma, jak widać, specyficzny system plików i potrzebuje na to czasu.
Post edited December 25, 2022 by Lexor
Lexor: Czyli uważasz, że każdy sklepowy klient "wie" jak ma aktualizować każdą grę z kolekcji sklepu, który obsługuje?

Proces aktualizacji to zwykle kwestia indywidualnego przypadku konkretnej gry.

W jednym przypadku 2-3GB będzie się aktualizowało "chwilę".
Natomiast W3 ma, jak widać, specyficzny system plików i potrzebuje na to czasu.
Tak właśnie uważam. Za proces aktualizacji odpowiada launcher, bo to w końcu launcher ściąga i instaluje pliki, które leżą na serwerach GOG-a, a nie producenta/wydawcy danej gry. Tak sam jak za sposób aktualizacji softu pod danym OS-em odpowiada ten właśnie OS.

Nie tylko Wiesiek, bo taki np. Ghostrunner w zeszłym roku aktualizował się (pod GOG-iem) tak samo - zaciągnął coś ok. 13GB plików, a na dysku potrzeba mu było jakieś 35GB wolnego miejsca. Dlatego właśnie uważam, że jest to specyfika danego launchera, a nie gry.
Poza tym jak to sobie wyobrażasz przy ponad 7 tys. gier (obecnie w katalogu GOG-a), że każda gra aktualizuje się tak, jak jej się podoba? Jeśli coś jest obsługiwane przez jeden ekosystem spięty z launcherem, to właśnie on decyduje o tym jak ma się aktualizować oprogramowanie w nim zawarte.
Post edited December 25, 2022 by Beelzebuch
Beelzebuch: Dlatego właśnie uważam, że jest to specyfika danego launchera, a nie gry.
I tu się różnimy. Bo jedna gra może posiadać pliki niespakowane, a inna spakowane jakimś systemem w większe paczki.

Gra "prosta" ściągnie aktualizację i najzwyklej podmieni stare pliki na nowe.

Gra "spakowana" będzie najpierw musiała dostać się do konkretnego łatanego pliku poprzez rozpakowanie całej paczki, podmianę/załatanie tego jednego pliku, po czym spakowanie paczki. W takich paczkach mogą być dziesiątki plików, a "do wymiany" tylko jeden - przykładowo: ściągany plik może mieć kilka kB, ale na rozpakowanie paczki może być potrzeba kilka GB.

Jeśli nie widzisz różnicy i specyfiki każdej gry z osobna oraz dlaczego aktualizacja kilka GB może potrzebować kilkadziesiąt GB wolnego miejsca, to ja już nie wiem jak to inaczej mam wytłumaczyć.
Post edited December 25, 2022 by Lexor
Lexor: Jeśli nie widzisz różnicy i specyfiki każdej gry z osobna oraz dlaczego aktualizacja kilka GB może potrzebować kilkadziesiąt GB wolnego miejsca, to ja już nie wiem jak to inaczej mam wytłumaczyć.
Wiesz w czym jest problem? W tym, że tłumaczysz mi rzeczy, o których myślisz że nie mam pojęcia, bo uważasz się za mądrzejszego ode mnie. Tymczasem się mylisz, bo doskonale rozumiem o co chodzi, tyle tylko że nie podoba mi się taki stan rzeczy.

Taki ww. Ghostrunner zajmuje na dysku 34.12GB (w 105 plikach), przy czym raptem jeden z tych plików ma... 33.38GB:D Do tego dochodzi ~0.52GB w 24 plikach .mp4 z przerywnikami filmowymi i pozostaje zaledwie ~0.22GB innych plików (w większości .json i .dll). Skutek jest taki, że jakikolwiek patch tej gry, niezależnie od wielkości pliku pobieranego przez launcher, wymaga ~35GB wolnego miejsca na dysku i ~20 minut orania po nim. A jeśli ktoś dodatkowo ma pecha mieć kiepskie łącze...
Nie uważałem się za mądrzejszego, po prostu starałem się wytłumaczyć, bo ja nie widzę w tym nic dziwnego, że jedna gra aktualizuje się "od razu", a druga potrzebuje czasu. Nie uważam tego za "winę" klienta sklepu, a za sposób podejścia twórców gry do sposobu przechowywania danych i ich aktualizacji, gdzie albo dużo ściągamy, albo dłużej czekamy na zakończenie procesu modyfikacji. Tyle.

Skoro tak Ci moje tłumaczenia przeszkadzają, to kończę temat, bo nie mam ochoty na wykłócanie się.
Mnie to nie dziwi, tylko zwyczajnie drażni. Nie uważam tego za winę, tylko za specyfikę (nad którą można by popracować).

Pozdrawiam.