It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

×
Figured I should start a forum post with a list of bugs and any solutions. Hopefully the GOG team will see them and fix them. :-)

Bug 1. Sound
I've noticed on two of my comptuers (Win 7 32) (Win 7 64) and my sister's computer (Win 7 32), that everytime a unit becomes active for the user to give commands, it makes the new unit sound. After a few hours of gamming, this becomes very annoying. I don't think there is any way for the user to fix this other than turning off ALL sfx.

Bug 2. Screen resolution code could use a case for 1024 x 600 netbooks.
This bug does have a user solution. Add the line "Video Mode=800" to [Alpha Centauri] section of "Alpha Centauri.ini".

Bug 3. Noticed on the forums some people are getting the CPU not supported error. Minor bug as the game still runs. There is an unofficial patch out that will fix it. Update: phanboy4 provided this link http://www.civgaming.net/forums/showthread.php?p=162396

Bug 4: http://www.gog.com/en/forum/sid_meier_s_alpha_centauri_/anyone_else_experiencing_game_hangs_and_not_respond The guys in that forum are trying to solve a bug that hangs the game up. Currently isn't fixed by the unofficial patch.

Tweak1: Widescreen support
http://www.widescreengamingforum.com/forum/viewtopic.php?t=11228 I haven't tried this yet, but other posts have mentioned it working... BUT... there was a forum post were someone mentioned that it made their game unstable.

Tweak2: AI patch
http://www.gog.com/en/forum/sid_meier_s_alpha_centauri_/another_smac_fan_patch
This is another fan patch that just does changes to the AI. It includes the other fan patch and the author has actually joined the forums!


If anyone else comfirms a common bug, please post it bellow and I'll edit my post to include it and any fixes we can think of.
Post edited June 28, 2011 by uaequals42
About the widescreen support. I've seen it work at basically work perfectly at any resolution I've thrown at it (keep in mind that I've only tested with high resolutions...), but if you have the FMV's enabled, don't try alt-tabbing, it won't be easy to run the game too well otherwise. If you don't mind running without the FMV's, the game should run just right.

One slight niggle with my experience though, I've only tested this extensively with Alien Crossfire. I recommend holding off until GoG releases that too, going by people's experiences in the widescreen gaming forum thread.
This is the unofficial patch that fixes that (harmless) CPU warning: http://www.civgaming.net/forums/showthread.php?p=162396
avatar
uaequals42: Bug 1. Sound
...
Bug 2. Screen resolution code could use a case for 1024 x 600 netbooks.
...
Bug 3. Noticed on the forums some people are getting the CPU not supported error.
...
Bug 4: http://www.gog.com/en/forum/sid_meier_s_alpha_centauri_/anyone_else_experiencing_game_hangs_and_not_respond
1 and 2 are not bugs. A bug is a feature that does not work as intended. The lack of a feature is not a bug. 3 & 4 are legitimate bugs, but 3 would probably fall into into the category of not worth fixing. I didn't know about 4, but that would certainly be a major bug.

I've been playing SMAC and SMAX for years on a Windows XP system and I love the game and find it works very well on this system. I can't commend on Vista, Windows 7, Mac or Linux support.
@goletz
Bug 1. I too, played the game originally on xp, and I can tell you that the game is not supposed to play the new unit sound every time you select (or the computer selects for you) a unit. :-D So it isn't behaving like it's supposed to.

Bug 2 is a bug since it doesn't go into 800x600, but instead crashes and if GOG has access to the code, would be the easiest one to fix.
Not exactly important, but game installed itself in c://Program Files/Gogcom, instead ofc://program files/Gog.com
avatar
uaequals42: Bug 4: http://www.gog.com/en/forum/sid_meier_s_alpha_centauri_/anyone_else_experiencing_game_hangs_and_not_respond The guys in that forum are trying to solve a bug that hangs the game up. Currently isn't fixed by the unofficial patch.
By any chance has this bug been fixed by one of the unofficial patches in the past two years? This bug is why I stopped playing SMAC/AX way back when.
I'm on a Mac and I also have the first bug. I haven't played Alpha Centauri before, so I didn't know it was a bug, but now that you mention it, it does sound annoying.
Had to add the video setting for my netbook
I'm experiencing the unresponsive hang up bug. Not sure what causes it, so I just try to save often.